srpskiSr

Odaberite jezik

Mentorski program Hemofarm Fondacije

Mentorski program Hemofarm Fondacije

Da li je stav "Sam ne mogu ništa da promenim" samo izgovor koji nas sprečava da se uključimo u aktivnosti koje bi mogle da dovedu do promene? O aktivizmu pojedinca kao i načinima kako da motivišemo svoju najbližu okolinu ali i širu zajednicu govorio je Veran Matić na četvrtom otvorenom predavanju u okviru Mentorskog programa Hemofarm Fondacije.

O ličnom i profesionalnom razvoju, kao temi koja prati ovogodišnji ciklus Mentorskog programa, kroz prizmu aktivizma stipendistima je govorio Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, aktivista, humanitarni radnik i filantrop. Kroz zanimljive biografske momente, Veran Matić pokušao je da ukaže na to da se „seme“ aktivizma ne može naučiti, već da ono pre svega potiče iz najranijeg doba i sistema vrednosti koji nam se usađuje još u detinjstvu i kojem se vremenom učimo. Značajnu, podsticajnu, ali ne ključnu ulogu u razvijanju sopstvenog osećaja da budemo humani i doprinesemo imaju obrazovanje i okruženje u kom živimo i razvijamo se.

Predavanje sa podtemom „Kako bit aktivan član zajednice?“ Veran Matić ilustrovao je pričom i materijalima koji prikazuju rezultate kampanje „Bitka za bebe“. Najveća i najprepoznatljivija akcija Fonda B92, “Bitka za bebe”, imala je za cilj rešavanje problema prevremeno rođene dece. Kampanja koja je u međuvremenu postala najobimnija filantropska akcija u zemlji, pokrenuta je u jesen 2011. nakon potresne reportaže o neadekvatnim uslovima u srpskim porodilištima.

Ova humanitarna akcija motivisala je pojedince, organizacije i kompanije da se uključe i doniraju neophodna sredstva potrebna da se za institucije zdravstvenog sistema kupi 100 inkubatora i na taj način reši problem sistemski i na nacionalnom nivou. Rezultat je postignut za manje od 60 dana, a do kraja kampanje prikupljena su sredstva za 210 inkubatora koji su raspoređeni u preko 60 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Velika pobeda proglašena je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 17. novembra, na Međunarodni dan prevremeno rođenih beba.

"Kako motivisati pojedinca, kako motivisati zajednicu da se uključi i doprinese promeni u društvu?" Samo su neka od pitanja koje su stipendisti Hemofarm Fondacije uputili Veranu Matiću tokom otvorenog predavanja "Kako biti aktivan u zajednici?"

“Ličnim primerom. Ne dozvolite da vas društveni konteksti sprečavaju da budete humani, da date svoj doprinos i učestvujete u promeni” poručio je Matić stipendistima Hemofarm Fondacije.

Podeli sa prijateljima

Ostale Vesti

Više od 100 zaposlenih u Hemofarmu dobrovoljno dalo krv

Usled velike nestašice krvi u Srbiji, kompanija Hemofarm odazvala se pozivu Instituta za transfuziju krvi Srbije i zajedno sa Hemofarm fondacijom, 24. avgusta, organizovala je akciju dobrovoljnog ...

Saznajte više

Radnici Hemofarma prikupili dve tone pomoći za roditeljske kuće NURDOR-a

Zaposleni u kompaniji Hemofarm, u okviru humanitarne akcije koju je Hemofarm fondacija realizovala tokom jula, prikupili su više od dve tone pomoći u vidu konzervirane hrane i higijenskih sredstava ...

Saznajte više

Karavan “Ne budi crven kao rak" stigao do Zlatibora

Manifestacija “Ne budi crven kao rak” održana je 27. jula u Dino parku na Zlatiboru za brojne mališane i njihove roditelje, sa ciljem podizanja svesti o štetnom uticaju sunčevog zračenja.

Saznajte više