srpskiSr

Odaberite jezik

Mentorski program Hemofarm Fondacije

Mentorski program Hemofarm Fondacije

Da li je stav "Sam ne mogu ništa da promenim" samo izgovor koji nas sprečava da se uključimo u aktivnosti koje bi mogle da dovedu do promene? O aktivizmu pojedinca kao i načinima kako da motivišemo svoju najbližu okolinu ali i širu zajednicu govorio je Veran Matić na četvrtom otvorenom predavanju u okviru Mentorskog programa Hemofarm Fondacije.

O ličnom i profesionalnom razvoju, kao temi koja prati ovogodišnji ciklus Mentorskog programa, kroz prizmu aktivizma stipendistima je govorio Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, aktivista, humanitarni radnik i filantrop. Kroz zanimljive biografske momente, Veran Matić pokušao je da ukaže na to da se „seme“ aktivizma ne može naučiti, već da ono pre svega potiče iz najranijeg doba i sistema vrednosti koji nam se usađuje još u detinjstvu i kojem se vremenom učimo. Značajnu, podsticajnu, ali ne ključnu ulogu u razvijanju sopstvenog osećaja da budemo humani i doprinesemo imaju obrazovanje i okruženje u kom živimo i razvijamo se.

Predavanje sa podtemom „Kako bit aktivan član zajednice?“ Veran Matić ilustrovao je pričom i materijalima koji prikazuju rezultate kampanje „Bitka za bebe“. Najveća i najprepoznatljivija akcija Fonda B92, “Bitka za bebe”, imala je za cilj rešavanje problema prevremeno rođene dece. Kampanja koja je u međuvremenu postala najobimnija filantropska akcija u zemlji, pokrenuta je u jesen 2011. nakon potresne reportaže o neadekvatnim uslovima u srpskim porodilištima.

Ova humanitarna akcija motivisala je pojedince, organizacije i kompanije da se uključe i doniraju neophodna sredstva potrebna da se za institucije zdravstvenog sistema kupi 100 inkubatora i na taj način reši problem sistemski i na nacionalnom nivou. Rezultat je postignut za manje od 60 dana, a do kraja kampanje prikupljena su sredstva za 210 inkubatora koji su raspoređeni u preko 60 zdravstvenih ustanova širom zemlje. Velika pobeda proglašena je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 17. novembra, na Međunarodni dan prevremeno rođenih beba.

"Kako motivisati pojedinca, kako motivisati zajednicu da se uključi i doprinese promeni u društvu?" Samo su neka od pitanja koje su stipendisti Hemofarm Fondacije uputili Veranu Matiću tokom otvorenog predavanja "Kako biti aktivan u zajednici?"

“Ličnim primerom. Ne dozvolite da vas društveni konteksti sprečavaju da budete humani, da date svoj doprinos i učestvujete u promeni” poručio je Matić stipendistima Hemofarm Fondacije.

Podeli sa prijateljima

Ostale Vesti

Nova kampanja Hemofarm fondacije „Ne dozvoli da pukne“

Hemofarm fondacija započela je kampanju “Ne dozvoli da pukne” koja za cilj ima podizanje zdravstvene kulture i podsticanje ljudi na redovne kontrole krvnog pritiska.

Saznajte više

Uspeh se otključava rečima

Zašto je toliko važna dobra komunikacija? O tome kao i o različitim alatima i tehnikama za unapređenje komunikacionih veština, stipendistima Fondacije Hemofarm i njihovim mentorima, govorila je Sanda ...

Saznajte više

Hemofarm fondacija proglašena najboljom u 2017.

Magazin Diplomacy &Commerce dodelio je godišnje nagrade zaslužnim kompanijama i pojedincima u osam kategorija i tom prilikom Hemofarm fondacija proglašena je za fondaciju godine.

Saznajte više