srpskiSr

Odaberite jezik

Ne budi crven kao rak

Ne budi crven kao rak

Manifestacija “Ne budi crven kao rak” održana je 19. jula u novosadskom Dino parku sa ciljem podizanja svesti o štetnom uticaju sunčevog zračenja, uz besplatan ulaz za sve zainteresovane mališane i njihove roditelje.

Osim predstavnika organizatora i pokrovitelja, poznatih ličnosti i velikog broja dece i roditelja, prisutni su bili i profesionalni animatori, vodiči Dino parka, kao i naši poznati dermatolozi koji su održali kratko predavanje za decu i roditelje o pravilnoj zaštiti kože od sunca, uz akcenat na štetno infracrveno A zračenje.

Edukativnu kampanju za podizanje svesti o štetnom sunčevom zračenju inicirala je Hemofarm fondacija i realizovala u saradnji sa udruženjem „Naša ASKA“. “Pojedine statistike govore da svako peto dete dobije opekotine od sunca već u prvoj godini života, a ta brojka se nažalost uvećava u narednim godina. Kako se navike grade od najranijih dana, Hemofarm fondacija želi da sa ovim mališanima i njihovim roditeljima, opušteno, uz igru i u zabavnoj sredini, razgovara o važnosti pravilne zaštite kože. Naša poruka klincima i njihovim roditeljima je da budu oprezni, da slušaju savete stručnjaka i da koriste najbolju zaštitu od sunca. Mi ćemo se potruditi da poruke iz kampanje “Ne budi crven kao rak” stignu do svih krajeva u Srbiji. Naš karavan bio je u Beogradu, danas je u Novom Sadu, a mališani nas uskoro mogu očekivati na Zlatiboru“, istakla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Posetioci događaja u Dino parku “Ne budi crven kao rak” dobili su brojne poklone korisne za ove vrele julske dane, kao i edukativne materijale na temu štetnosti sunčevog zračenja. Likovni radovi sa motivima sunca i leta koje su mališani nacrtali biće do kraja jula izloženi u Dino parku u Novom Sadu.

Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56 odsto predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo, dok 5 do 7 odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci.

“Sunce je izvor života, naš prijatelj, ali može da bude i naš neprijatelj. Štetni infracrveni zraci
(IR –A) čine oko trećinu ukupnog sunčevog zračenja, te su pored UV zračenja odgovorni za mnogobrojne neželjene efekte sunca na kožu od solarnog eritema, fotodermatoza, fotoalergijskih bolesti, pa sve do karcinoma kože i melanoma. Inače, IR-A zraci prodiru dublje u kožu od UV zraka i odgovorni su za fotostarenje kože oštećenjem kolagenih vlakana, a na površini kože izazivaju atrofiju epidermisa, proširene kapilare i pigmentacije. Ako ovo znamo neophodno je da se odgovorno ponašamo na suncu, prema sebi, ali i prema našoj deci. Savetujemo građane da obavezno izbegnu direktno izlaganje suncu u rizičnom delu dana od 11 do 16 časova, da nose garderobu od gušće tkanih materijala, duge rukave, šešire, naočare sa UV filterima, kao i da koriste kreme koje štite i od ultraljubičastog i od infracrvenog zračenja“, objašnjava prim. dr Bojana Spasić sa Klinike za kožno venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Upravo zato je zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci: “Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete redovno maže. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje nanosi se na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je i da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.”

Podeli sa prijateljima

Ostale Vesti

Počeo drugi ciklus Mentorskog programa Fondacije Hemofarm

Predavanje generalnog direktora kompanije Hemofarm Ronalda Seeligera označilo je početak druge godine Mentorskog programa koji sprovodi Fondacija Hemofarm

Saznajte više

Svečano uručene nagrade agencije Brodoto

Kampanja „Najvažniji poziv u životu“ Hemofarm fondacije proglašena je za najbolju neprofitnu društveno korisnu kampanju u 2017. na konkursu koji u Srbiji prvi put organizuje agencija Brodoto...

Saznajte više

Značajna donacija Prihvatilištu u Kumodraškoj

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, koje trenutno radi i preko predviđenog kapaciteta, dobilo je 1230 kg sredstava za ličnu higijenu i čišćenje prostorija...

Saznajte više