srpskiSr

Odaberite jezik

Karavan “Ne budi crven kao rak" stigao do Zlatibora

Karavan “Ne budi crven kao rak" stigao do Zlatibora

Manifestacija “Ne budi crven kao rak” održana je 27. jula u Dino parku na Zlatiboru za brojne mališane i njihove roditelje, sa ciljem podizanja svesti o štetnom uticaju sunčevog zračenja.


Osim predstavnika organizatora i pokrovitelja, poznatih ličnosti i velikog broja dece i roditelja, prisutni su bili i profesionalni animatori, vodiči Dino parka, kao i predstavnici udruženja „Naša ASKA“ koji su govorili o pravilnoj zaštiti kože od sunca, uz akcenat na štetno infra crveno A zračenje.


Edukativnu kampanju za podizanje svesti o štetnom sunčevom zračenju inicirala je Hemofarm fondacija i realizovala u saradnji sa udruženjem „Naša ASKA“. “Pojedine statistike govore da svako peto dete dobije opekotine od sunca već u prvoj godini života, a ta brojka se nažalost uvećava u narednim godina. Kako se navike grade od najranijih dana, Hemofarm fondacija želi da sa ovim mališanima i njihovim roditeljima, opušteno, uz igru i u zabavnoj sredini, razgovara o važnosti pravilne zaštite kože. Naša poruka klincima i njihovim roditeljima je da budu oprezni, da slušaju savete stručnjaka i da koriste najbolju zaštitu od sunca. Mi ćemo se potruditi da poruke iz kampanje “Ne budi crven kao rak” stignu do svih krajeva u Srbiji“, istakla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.


Posetioci događaja u Dino parku “Ne budi crven kao rak” dobili su poklone korisne za ove vrele julske dane, kao i edukativne materijale na temu štetnosti sunčevog zračenja. Likovni radovi sa motivima sunca i leta koje su mališani nacrtali biće do sredine avgusta izloženi u Dino parku na Zlatiboru.


Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56 odsto predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo, dok 5 do 7 odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci.


„Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-a zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa sto značajno ubrzava starenje kože, objašnjava prof. dr Mirjana Milinković sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.


Zaštita od štetnog sunčevog zračenja je najvažnija kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci: “Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete redovno maže. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje nanosi se na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je i da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infracrvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.”

Podeli sa prijateljima

Ostale Vesti

Počeo drugi ciklus Mentorskog programa Fondacije Hemofarm

Predavanje generalnog direktora kompanije Hemofarm Ronalda Seeligera označilo je početak druge godine Mentorskog programa koji sprovodi Fondacija Hemofarm

Saznajte više

Svečano uručene nagrade agencije Brodoto

Kampanja „Najvažniji poziv u životu“ Hemofarm fondacije proglašena je za najbolju neprofitnu društveno korisnu kampanju u 2017. na konkursu koji u Srbiji prvi put organizuje agencija Brodoto...

Saznajte više

Značajna donacija Prihvatilištu u Kumodraškoj

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, koje trenutno radi i preko predviđenog kapaciteta, dobilo je 1230 kg sredstava za ličnu higijenu i čišćenje prostorija...

Saznajte više