srpskiSr

Odaberite jezik

Studijska poseta proizvodnji, hemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji u Vršcu

Studijska poseta proizvodnji, hemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji u Vršcu

Stipendisti i učesnici prvog ciklusa Mentorskog programa Hemofarm fondacije organizovano su posetili pogon proizvodnje, hemijsku i mikrobiološku laboratoriju Hemofarma AD u Vršcu.


Poseta studenta počela je šetnjom i razgledanjem visoko-regalnog skladišta u kome je domaćin našoj maloj delegaciji bio kolega Dimitrije Jović, stručni saradnik za skladištenje, koji se potrudio da na najbolji način predstavi potpuno i polu-automatizovane procese i procedure skladištenja sirovina i gotovih proizvoda. Nakon toga, stipendisti su bili u mogućnosti da posmatraju proces razdvajanja sirovina koji se obavlja po strogo utvrđenim procedurama i uputstvima kako za rukovanje zaposlenih materijama tako i u pogledu zaštite i bezbednosti na radu.


Možda najveća impresija jeste poseta pogonu sterilnih farmaceutskih formi kroz koji je stipendiste proveo kolega Bojan Majstorović, zamenik rukovodioca pogona sterilnih formi. Od zanimljivosti na samom ulazu u laboratoriju u smislu zaštitnih mantila i opreme koju su stipendisti morali da nose, do više nego fascinantne opreme i mašina koje u potpunosti prate proces pravljenja i pakovanja sterilnih proizvoda kao što su ampule i infuzije, sve navedeno, oduzelo je dah stipendistima a najpre studentima farmacije koji su ovom posetom bili u prilici da steknu uvid kako u praksi izgleda sve ono što na fakultetima uče, najčešće samo kroz teorijski rad. Koleginica Jelena Jovin, vođa tima za mikrobiološka ispitivanja, grupu je provela kroz odeljenje uzorkovanja, uzgoja medijuma i arhiviranja uzoraka koji broje i do 30.000 različitih primeraka na mesečnom nivou.


Hemijsku laboratoriju i rad u njoj, predstavili su kolege Dušica Đurka, šef odeljenja za analitičku podršku, Dimitrije Đorđević, specijalista procesa i Nevena Noveski, rukovodilac službe za hemijska ispitivanja. Odeljenje stabilnosti kontrole kvaliteta stipendistima je predstavila Vesna Ružić sa koleginicama.


Organizovana poseta fabrici Hemofarm AD u Vršcu za stipendiste Hemofarm fondacije predstavlja dragoceno iskustvo pre svega u pogledu upoznavanja sa kolegama, stručnjacima u svojim oblastima ali i uvid u dostignuća najsavremenije tehnologije u oblasti farmaceutske industrije.


Naredno okupljanje stipendista, učesnika Mentorskog programa Hemofarm fondacije zakazano je za sredu, 29. novembar kada će na temu „Funkcionalna medicina u kliničkoj praksi“ govoriti Dr sci medicinske biohemije, Milka Popović.

Podeli sa prijateljima

Ostale Vesti

Hemofarm i grad Šabac u akciji ozelenjavanja Sava parka

Zaposleni u Hemofarmu i Hemofarm Fondaciji zajedno sa šabačkim učenicima i glumcima serije „Senke nad Balkanom“ posadili su 100 stabala drveća u ekološkoj akciji „Novembar, mesec drveća“ na prostoru ...

Saznajte više

Nagrada KAKTUS za kampanju "Najvažniji poziv u životu"

Fondacija Hemofarm i agencija Saatchi & Saatchi osvojili su nagradu u kategoriji Pojedinačni radovi - BTL za kampanju “Najvažniji poziv u životu” na Festivalu integrisanih komunikacija – KAKTUS.

Saznajte više

VEĆI BROJ DONORA U SRBIJI, ČEKA SE USVAJANJE ZAKONA

2017. godina ostaće ubeležena kao godina u kojoj je Srbija zabeležila najveći pomak u transplantaciji organa...

Saznajte više