25 godina postojanja Hemofarm fondacije
PROČITAJ VIŠE

Četvrt veka čuvari srca društva

Hemofarm fondacija, od kada je osnovana 1993. godine, brine o zdravlju ljudi, podiže kvalitet usluga u zdravstvenom sistemu Srbije i uspostavlja javno-privatna partnerstva u cilju poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici.

Za 25 godina postojanja, kroz programe zdravlja, obrazovanja, kulture sprovedeno je više od 2000 aktivnosti u vrednosti od preko 12 miliona evra.

U okviru Programa za zdravlje, značajni i u javnosti najviše prepoznati projekti Hemofarm fondacije su kampanja „Najvažniji poziv u životu“ o važnosti doniranja organa, kampanja „Ne dozvoli da pukne“ o prevenciji visokog krvnog pritiska i nacionalna kampanja „Svim srcem“ u okviru koje su pomognute brojne zdravstvene ustanove u Srbiji doniranjem medicinskih aparata i opreme. Na inicijativu Hemofarm fondacije, 2016. godine je ustanovljen Nacionalni dan donora (6. jun), a 2018. godine donet je novi Zakon o presađivanju ljudskih organa. Pokrenuta je i inicijativa za proglašenje Nacionalnog dana borbe protiv visokog krvnog pritiska. U okviru Programa za obrazovanje podržano je više od 3300 mladih ljudi, budućih nosilaca pozitivnih promena u društvu, dok su u okviru Programa za kulturu podržane različite inicijative koje predstavljaju motor razvoja savremenog društva.

Povodom 25 godina postojanja, Hemofarm fondacija ustanovila je Nagradu za izuzetnost koju dodeljuje svake godine pojedincima, organizacijama, institucijama za doprinos koji društvo menja na bolje. Dobitnik prve Nagrade za izuzetnost je Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, nagrađen za razvijanje autentičnog modela izvanškolskog obrazovanja zahvaljujući kojem je zadržan visok nivo kvaliteta i ostvaren širok uticaj na čitave generacije mladih ljudi, ali i na stotine nastavnika. Nagradu za izuzetnost, osim statue u obliku ždrala koja je rad umetnika Aleksandra Vaca, čini i novčani deo.

Hemofarm fondacija realizovala je i brojne akcije u kojima su bili angažovani zaposleni u kompaniji, od dobrovoljnog davanja krvi do prikupljanja humanitarne pomoći za NURDOR, Svratište za decu ulice, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, pogođene nepogodama i dr.

Za svoj rad i društvenu angažovanost, Hemofarm fondacija je u prethodne 2,5 decenije dobila brojna priznanja. U protekle tri i po godine, za svoj rad nagrađena je sa ukupno 22 lokalna, regionalna i međunarodna priznanja, dok je u 2017. godini proglašena vodećom fondacijom u Srbiji.
PROČITAJ VIŠE