Blog / Zašto je važna mentorska podrška? / Razgovor po razgovor, menjamo društvo nabolje
04/09/2018
Zašto je važna mentorska podrška?
Razgovor po razgovor, menjamo društvo nabolje
Dragana Jevtić, predsednica i ko-osnivačica programa Kreativno mentorstvo
Razgovor po razgovor, menjamo društvo nabolje
Da li ste imali uzore u životu – nastavnika, trenera, prijatelja – nekoga čije ste mišljenje uvažavali, koga ste poštovali i sa kim ste mogli slobodno da razmenjujete mišljenja i sagledavate situacije iz druge perspektive? Ako je odgovor “da“, vi ste već bili u mentorskom odnosu, a da toga, verovatno, niste bili ni svesni.

Mentorstvo kao praksa kontinuiranog rada na sebi, usavršavanja i napredovanja, kako profesionalno, tako i lično, postoji već dugi niz godina. Mentorstvo je privilegija kojom podržavamo drugu osobu u procesu saznanja.

Po definiciji, mentorstvo je interaktivan proces u kome dolazi do razmene znanja i iskustva između iskusnije i stručnije osobe, mentora, i manje iskusne osobe, mentija. Mentor zajedno sa mentijem promišlja njene/njegove izazove, ukazuje na mogućnosti i perspektive kojih se sam menti nije setio i podržava ga u njenom/njegovom ličnom i profesionalnom razvoju. Kroz mentorstvo se obe strane razvijaju jer zajednički kreiraju prostor za promišljanje i rad na različitim izazovima.

Mentorski odnos karakterišu: poverenje, poštovanje, deljenje, podrška, kontinuiran rast.

Pravo mentorstvo je partnerski odnos lišen hijerarhije, u kom mentor ništa ne očekuje zauzvrat. Mentor bezrezervno veruje u svog mentija i tu je da mu pomogne da razume sopstvene potencijale, da ga inspiriše i motiviše. Mentor pomaže mentiju da shvati širu sliku i svoje mesto u njoj. Mentorstvo nije zasnovano na uspehu, već na saznanju. Cilj je da menti postane osoba koja je nezavisna u svom daljem razvoju i učenju.

Kroz mentorski odnos mentor takođe uči i razvija se - kroz širenje perspektiva, sagledavanje stavova i vrednosti različitih generacija, ostvarivanje novih kontakata, kroz povratne informacije koje dobija od svog mentija. Povrh svega, mentor dobija veliko lično zadovoljstvo jer doprinosi razvoju druge osobe.

Menti mora da bude posvećen svom razvoju, otvoren, proaktivan i spreman na preuzimanje rizika. On / ona mora da ima poverenja u mentora i mentorski proces. Menti je taj koji vodi proces – on ima potrebu za podrškom i toga je svestan, odgovoran je za svoje učenje i razvoj, on definiše ciljeve i ono što želi da postigne kroz mentorski odnos. Mentor je tu da sluša i da kroz postavljanje odgovarajućih ključnih pitanja, kao i deljenje svojih iskustava, pomogne mentiju da sagleda nove perspektive. Dalje, na mentoru je da stvori atmosferu u kojoj se menti oseća sigurno i opušteno, a samim tim i spremno da se razvija – tako što će podržavati mentija da rizikuje, proba nove načine, pogreši, nešto nauči, a zatim ponovo krene u novo saznanje. Jedino u atmosferi gde su rizici i greške dozvoljeni, menti može da napreduje, da uči, da sazreva. Zato je glavna odlika mentorskog odnosa poverenje – da možemo i treba da budemo ono što jesmo, bez maski i pretvaranja da sve znamo i umemo.

Cilj mentorstva je da stvori mogućnost za stalno unapređenje veština i znanja, radoznalosti i mudrosti. Mentor podržava mentija u profesionalnim izazovima, ali takođe i u ličnom razvoju. Balans između poslovnog i privatnog života, dileme oko porodičnih pitanja, kao i lični, tj. duhovni razvoj takođe mogu biti neke od tema za mentorske razgovore.

Kroz mentorski odnos svi mi postajemo bolja verzija sebe, širimo perspektive i dobijamo nove šanse i uvide. Ako na izazove gledamo kao na šanse za učenje i rast, oni nam neće biti nepremostivi problemi, već interesantne situacije na kojima radimo i koje rešavamo. Dobra mentorska podrška nam može pomoći da napravimo tu promenu i prigrlimo drugu perspektivu – perspektivu radoznalosti i zainteresovanosti, a ne straha od greške ili neuspeha.

Ako želimo da živimo u boljem društvu, moramo da pođemo od sebe i pokušamo sami da ga učinimo boljim. Time što podržavamo drugog da raste – i sami rastemo i razvijamo se. Ako delimo ono što znamo i umemo, mi deljenjem to znanje umnožavamo. Time, malo po malo, mentorski razgovor po mentorski razgovor, menjamo naše društvo nabolje.

Ne čekajmo da nam se stvari dese u životu. Posegnimo za njima i učinimo da se dese! Zato predlažem – postanite nekome mentor ili pitajte osobu koju cenite da vam postane mentor. Mentorstvo nas oplemenjuje, osnažuje, inspiriše i čini nas boljim ljudima. Zar to nije više nego dovoljno?

“Ako želiš da hodaš brzo – koračaj sam, ako želiš da stigneš daleko – koračaj sa nekim.“
Afrička poslovica
AUTOR TEKSTA
Dragana Jevtić,
predsednica i ko-osnivačica programa Kreativno mentorstvo