Blog / Zašto je važna mentorska podrška? / Podeli svoje znanje
04/09/2018
Zašto je važna mentorska podrška?
Podeli svoje znanje
Andrea Brbaklić jedna od inicijatorki prvog mentorskog programa u Srbiji "Podeli znanje, postani mentorka"
Podeli svoje znanje
Imala sam priliku da budem deo mentorskog programa u Americi za žene lidere, a kroz život sam imala mnogo mentora, iako možda nisam odmah bila svesna da su oni igrali tu ulogu. Inicirala sam program u Srbiji koji se danas zove Podeli svoje znanje, a i sama sam veoma aktivna kao mentorka.

Čini mi se da je za mentorski odnos ključni momenat da osobe uzajamno “kliknu”, da postoji hemija među njima. Moje iskustvo pokazuje da se tada odnos prirodno gradi - ukoliko toga nema, a to pri tom ne znači da je neko bolji ili lošiji, teško je izgraditi odnos. Tako je to na svim životnim poljima kada se radi o ljudima. Otvorenost, poverenje, dostupnost, empatija, kao i hrabrost su važni preduslovi za izgradnju kvalitetnog mentorskog odnosa.

Za mene je najlepši osećaj da delim ono što nematerijalno posedujem, svedočeći pri tom kako to nekome koristi. Lično me ispunjava napredak pojedinaca, daje mi svrhu, uvećava i obogaćuje moje iskustvo i pomaže mi da budem bolja.

Nikada nisam uspela da odredim ko više dobija - mentor ili menti, jako je to teško reći. Moj život je obogaćen trajnim prijateljstvima zahvaljujući mentorskim procesima. Kada “uzajamno kliknete”, nastane emotivna veza koja je bezvremena.

Mladim osobama je često potrebno razumevanje i ohrabrenje, podrška u izgradnji samopouzdanja, eventualno neki kontakt, otvorena vrata, preporučena knjiga ili konferencija, profesionalno udruženje. Ponekada je potrebno da budemo “đavolji advokati”, ohrabrimo ih da preuzmu rizike, da osvetlimo potencijalne teškoće i promašaje.

I za kraj jedan savet mentijima koje mi iskustvo nalaže da podelim. Budite hrabri i spremni da pravite iskorake i aktivno pristupite tom odnosu. Od vas zavisi šta ćete dobiti, imajte cilj i “iskoristite” svoje mentore. Ako ne odgovorimo na prvi mejl, pošaljite sms, pozovite. Mentori i mentorke su često veoma zauzeti i uprkos dobroj volji - zaborave.

Budite svesni da smo vam zahvalni jer kroz vas i mi učimo, postižemo da budemo u korak sa vremenom, postajući kroz taj proces bolji ljudi.

Hoćemo li na čaj? Ili možda… kafu?
AUTOR TEKSTA
Andrea Brbaklić
jedna od inicijatorki prvog mentorskog programa u Srbiji "Podeli znanje, postani mentorka"