Blog / Zato što mi je stalo / Važno mi je da nam bude važno
28/12/2018
Zato što mi je stalo
Važno mi je da nam bude važno
Mia David docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu
Važno mi je da nam bude važno
Rekla si mi da je tema Because We Care. Ali da na srpskom to čudno zvuči pa ste ipak prevele u jednini: zato što mi je stalo.

Zanimljivo je to što nam zvuči neprirodno da o nečemu zajednički brinemo, da nam nešto bude zajednički važno. Naročito što obe pripadamo generaciji odrasloj u vreme kada je zajednica, zajedništvo bilo podrazumevana stvar. Da li je moguće da nam je stalo samo do sopstvenih želja, da one uvek idu ispred zajedničkog dobra?

Zanimljivo je i kako usputna jezička opaska može biti dijagnoza.
I eto, od mogih stvari koje su mi važne, sada se ta čini možda i najvažnijom. Taj osećaj da negde pripadam. Da nešto u šta verujem mogu sa nekim da podelim. Ali, takođe, da mogu da pripadam i tamo gde se ne slažem. Da imam osećaj sigurnog mesta. Mesta gde poštujemo jedni druge bez obzira na sve različitosti. Mesta gde mi je važno i ono što je drugima važno, čak i kada meni nije toliko važno. To smo izgubili.

Ovaj grad, koji volim onom pravom, najdubljom ljubavlju koja se podrazumeva, više nije to mesto. Beograd je danas toliko bolestan i nekako zarazan da je prirodan poriv samoodržanja pobeći što dalje. Ali kada volite, ne bežite. Nego se borite. Čak i ako tu borbu iznova i iznova gubite. I dalje se borite. Jer to nije pitanje izbora. Već pitanje ljubavi i vere.

I važno mi je da to vratimo. Važno mi je da nam bude važno. Važno mi je da izlečimo Beograd. Da bi ponovo postao sigurno mesto za sve nas.
AUTOR TEKSTA
Mia David
docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu