NA KAFI SA PSIHOLOGOM
NA KAFI SA PSIHOLOGOM
Kako bi ukazala na važnost mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži pomoć stručnjaka, Hemofarm fondacija pokrenula je projekat “Na kafi sa psihologom”. Projekat ima za cilj da utiče na svest šire javnosti da se o mentalnom zdravlju mora brinuti jednako kao o fizičkom kao i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji adekvatno rešenje ako se na vreme potraži stručna pomoć.

Projekat “Na kafi sa psihologom” osmišljen je kao serija besplatnih sesija sa psiholozima gde svi zainteresovani mogu da steknu uvid o određenim psihološkim stanjima i dobiju savet kome da se obrate za podršku. Tribine su prilika da se o mentalnom zdravlju razgovara otvoreno sa stručnim licima - psiholozima i psihijatrima, ali i sa predstavnicima relevantnih institucija i javnim ličnostima koje su se i same tokom života susrele sa nekim od problema.

Projekat “Na kafi sa psihologom” se realizuje uz podršku Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i u partnerstvu sa Art komunom Dorćol Platz.

Tokom realizacije projekta razgovaralo se o depresiji, stresu na poslu, karijeri vs. porodici, kako se izboriti sa bolešću, kako se pomiriti sa činjenicom da ne možete da ostanete u drugom stanju, razvodu, zavisnosti, kako ograničiti deci upotrebu elektronskih uređaja.
PROČITAJ VIŠE
Kako da izbegnemo depresiju zbog (samo)izolacije?
Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, odeljenje za psihologiju Filozofski fakultet, Beograd i odeljenje za socijalnu politiku i socijalni rad, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Žikica Simić, psiholog i rok kritičar, i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, odeljenje za psihologiju Filozofski fakultet, Beograd i odeljenje za socijalnu politiku i socijalni rad, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na temu (samo)izolacije i mentalnog zdravlja pod nazivom “Kriza može biti i šansa za novi početak.”
PROČITAJ VIŠE
Kako sačuvati mentalno zdravlje u vreme koronavirusa?
Učesnici: Doc. dr Kaja Damnjanović, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Beogad, Ana Perović, klinički psiholog i psihoterapeut, Zagreb, prof. dr Milan Latas, lekar specijalista psihijatrije, Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Srbije i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog Ane Perović, kliničkog psihologa i psihoterapeuta iz Zagreba na temu Mentalno zdravlje u doba korone.
PROČITAJ VIŠE
Samo nam je ljubav potrebna
Učesnici: dr Sanda Stanković, psiholog na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Ana Maria Rossi, rediteljka nagrađivanog filma „Ajvar”, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitef festivala, profesor i teatrolog i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog Sande Stanković, psihologa na Filozofskom fakultetu u Beogradu na temu "Budite u partnerskom odnosu koji unapređuje vaš razvoj".
PROČITAJ VIŠE
Praznična euforija vs. praznična depresija
Učesnici: prof. dr Tijana Mirović, psihološkinja Psihološkog savetovališta Mozaik, Dario Hajrić, sociolog, Jelena Đurović, filmska kritičarka i urednica portala Agitpop i Marija Bergam, glumica.
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog prof. dr Tijana Mirović, psihološkinje Psihološkog savetovališta Mozaik na temu „Praznici - Vreme za darivanje brige, pažnje i lepe reči“
PROČITAJ VIŠE
Sindrom sagorelosti (burnout syndrom)
Učesnici: doc. dr Milica Vukelić, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Olga Svoboda, rukovodilac GI GROUP HR SOLUTIONS, Andrea Brbaklić, direktorka FromA Consulting i bivša direktorka službe komunikacija i službe ljudskih resursa Erste banke.
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog doc. dr Milice Vukelić, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu na temu „Šta gori u sagorelosti?“
PROČITAJ VIŠE
Kako ograničiti deci upotrebu elektronskih uređaja?
Učesnici: Dobrinka Kuzmanović, psiholog, docent, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Milan Inić Yasserstain, content creator i jedan od najpoznatijih Jutjubera sa ovih prostora;
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar

Ovde možete pročitati blog Dobrinke Kuzmanović, psihologa, docenta, Fakulteta za medije i komunikacije, Univerziteta Singidunum na temu “Kako deci ograničiti upotrebu digitalnih uređaja?”
PROČITAJ VIŠE
Zavisnost – ukoliko Vam je potrebna pomoć, obratite nam se!
Učesnici: Prim. dr Aleksandar Ramah, primarijus specijalista psihijatrije, Ramah ordinacija, prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti, Institut za mentalno zdravlje, Beograd, Aleksandar Žugić, predstavnik udruženja Izlazak;
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Ovde možete pročitati blog prim. dr Aleksandra Ramaha, specijaliste psihijatrije “Ramah” ordinacije na temu “Od borbe za lepšim osećajem do borbe za sam život”
PROČITAJ VIŠE
Razvod – šta se dešava u trenutku kada vam se život preokrene i koji su koraci za dalji rad na sebi?
Učesnici: Zorana Filipović, psiholog i porodični psihoterapeut, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar

Ovde možete pročitati blog Zorane Filipović, psihologa i porodičnog psihoterapeuta Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" na temu “Razvod – kako se nositi sa jednim od najvećih životnih stresova”
PROČITAJ VIŠE
Kako se pomiriti sa činjenicom da ne možete ostati u drugom stanju?
Učesnici: Danijela Galović, psiholog i psihoterapeut, Psihoanalitičko društvo Srbije, Sandra Jovanović, predsednica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“, Ivana Ćirković
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar

Ovde možete pročitati blog Danijele Galović, psihologa i psihoterapeuta Psihoanalitičkog društva Srbije na temu - Strah i nada na putu do roditeljstva
PROČITAJ VIŠE
Kako se izboriti sa bolešću ili činjenicom da je neko Vama blizak bolestan?
Učesnici: Tamara Klikovac, psiholog, docent i psihoterapeut, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet - Odeljenje za psihologiju, Gorica Nešović, voditelj, Dobrivoje Stepanović, pacijent;
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar

Ovde možete pročitati blog Tamare Klikovac, psihologa, docenta i psihoterapeuta Filozofskog fakulteta - Odeljenje za psihologiju Univerziteta u Beogradu na temu - Bolest kao najveći životni izazov.
PROČITAJ VIŠE
Karijera vs Porodica?
Učesnici: Ivana Vukmirica Baćanović, psiholog i psihoterapeut, Gimnazija "Ruđer Bošković", Aleksandra Radujko, direktor New media team, dr Ana Martinoli, vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Robert Čoban, direktor Color Press Grupe;
Moderator: Ivana Božović, doktorka i novinarka RTS

Ovde možete pročitati blog Ivane Vukmirice Baćanović, psihologa i psihoterapeuta gimnazije "Ruđer Bošković” na temu - Kako uspostaviti balans poslovnog i privatnog „ja“.
PROČITAJ VIŠE
Stres na poslu – svakodnevna pojava sa kojom se svi suočavamo, ali kako je pobediti?
Učesnici: Vladimir Borovnica, psiholog i psihoterapeut, KBC "Dragiša Mišović - Dedinje", Marina Mitić Jekić, psiholog i senior direktorka ljudskih resursa u kompaniji Hemofarm, Jovana Uhrin, autorka dokumentarne emisije „San urgentne noći”;
Moderator: Miša Stojiljković, psiholog i novinar Radija Beograd 1

Ovde možete pročitati blog Vladimira Borovnice, psihologa i psihoterapeuta KBC "Dragiša Mišović - Dedinje" na temu - Evolucija fenomena stresa.
PROČITAJ VIŠE
Depresija - kako dolazi do tog stanja i kako ga prevazići?
Učesnici tribine: Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog i psihoanalitičar, Međunarodni psihoanalitički univerzitet u Berlinu, Jovana Gligorijević, novinarka, pomoćnica glavnog urednika nedeljnika “Vreme”;
Moderator: Dragan Ilić, psiholog i novinar

Ovde možete pročitati blog Aleksandra Dimitrijevića, kliničkog psihologa i psihoanalitičara na temu - Depresija - kako nastaje i kako se leči?
PROČITAJ VIŠE