Vesti
Hemofarm Fondacija na Mikser festivalu
Kampanja posvećena doniranju i transplantaciji organa „Najvažniji poziv u životu“, koju sa Ministarstvom zdravlja realizuje Hemofarm Fondacija i ove godine bila je prisutna na Mikser Festivalu. U okviru programske celine Mikser Talks posetioci festivala imali su priliku da čuju predavanje o značaju doniranja i transplantacije organa i potpišu donorske kartice.

Ohrabrujući podaci Ministarstva zdravlja da je od početka godine urađeno 39 transplantacija organa neskromno pripisujemo rezultatima kampanje „Najvažniji poziv u životu“. Jer jedno je kada apelujete na ljude da postanu vlasnici donorskih kartica, a drugo kada vidite na delu da porodice, poštujući volju umrlog, daju saglasnost za doniranje organa. Takvih porodica je od početka godine bilo 19. Jako smo ponosni na naše građane i na promenu svesti o doniranju organa. Znamo da je za razbijanje decenijskih predrasuda potrebno vreme, ali mi smo istrajni na putu da Srbija postane deo porodice humanih evropskih zemalja“, rekla je Sanda Savić, članica UO Fondacije.

Sanja Bojić, pacijentkinja koja čeka transplantaciju bubrega ispričala je prisutnima kako je to živeti u iščekivanju donora i zbog čega je kampanja „Najvažniji poziv u životu“ dala novo ohrabrenje i nadu za više od hiljadu ljudi na listama čekanja za transplantaciju.

Osim direktora Mikser Festivala, Ivana i Maje Lalić i njihovog tima, podršku Hemofarm Fondaciji na Mikser festivalu pružio je i naš proslavljeni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Donor sam od 2000. godine, jedan od prvih u Srbiji. Moja donorska kartica je jednocifren broj.
Svih ovih godina, ja se nadam da donošenje novog zakona o doniranju i transplantaciji organa nije upitno, i da se teme kojima bi sada trebalo da se bavimo tiču unapređenja procesa primene i edukacije.“ izjavio je Bjelogrlić.

Donorske kartice ovom prilikom potpisali su Ivan Lalić, direktor Mikser festivala, Ratko Rakin, PR menadžer Mikser festivala i voditelj top 20 clubbing TV Adria kao i drugi članovi tima Mikser festivala, a svoju podršku kampanji dala je i pevačica Bojana Vunturišević sa svojim bendom.

Učešće na Mikser festivalu uvod je u opsežnu kampanju Hemofarm Fondacije i Ministarstva zdravlja kojom će biti obeležen 6. Jun - Nacionalni dan donora ustanovljen prošle godine na inicijativu Hemofarm Fondacije.