Vesti / 25 godina postojanja Hemofarm fondacije
15/05/2018
25 godina postojanja Hemofarm fondacije
25 godina postojanja Hemofarm fondacije

Četvrt veka čuvari srca društva

Jedna od najdugovečnijih fondacija u Srbiji - Hemofarm fondacija obeležava 25 godina postojanja tokom kojih je realizovala čak 2.000 aktivnosti u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra. Tokom prethodnih četvrt veka Fondacija Hemofarm pomogla je brojne zdravstvene ustanove u Srbiji doniranjem medicinskih aparata i opreme, a sprovela je i na stotine projekata u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine i sporta kojima je nastojala da unapredi kvalitet života svih građana.

„Hemofarm fondacija uvek se borila za zdravlje, ali i za kvalitetan život običnog čoveka. Pomagali smo bolnice, a ulagali smo i u obrazovanje, ekologiju i kulturu. Nismo prezali ni da uđemo u rizične teme, da razbijamo tabue i borimo se protiv predrasuda kao, na primer, u oblasti doniranja organa. Jer kad je reč o borbi za život, tu ne postoji kompromis – to radite svim srcem, predano i stalno. Upravo u tome vidim jačinu Hemofarm fondacije – za nju ne postoje mali i veliki projekti, već samo iskrena želja menjanja društva na bolje“, kaže povodom jubileja generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Povodom ovogodišnjeg jubileja, Hemofarm fondacija ustanovila je NAGRADU koju će, počev od ove, dodeljivati svake godine pojedincima, institucijama ili organizacijama za izuzetnost. Nagrada koju čini statua ždrala kao simbola istrajnosti i dugovečnosti treba da bude konkretna podrška za razvoj ideja i projekata koji menjaju lice našeg društva na bolje.

Hemofarm fondacija od svog nastanka obezbeđivala je stipendije za najbolje studente u Srbiji i na ovaj način podržala je čak 3.300 budućih akademaca. Tokom prethodnog perioda, Fondacija je pomagala kliničko bolničke centre, porodilišta i domove zdravlja, ali i brojne škole i vrtiće, kulturne ustanove, sportska udruženja i manifestacije, a ulagala je i u društveno značajne infrastrukturne projekte.

Poslednjih godina aktivnosti Fondacije mahom su fokusirane na oblast zdravlja – brigu o zdravlju ljudi i podizanje kvaliteta usluga u zdravstvenim centrima širom Srbije. Značajni i u javnosti najviše prepoznati projekti Hemofarm fondacije su kampanja „Najvažniji poziv u životu“ o važnosti doniranja organa i sa ciljem da bude povećan broj transplantacija u Srbiji, aktuelna kampanja „Ne dozvoli da pukne“ protiv visokog krvnog pritiska, ali i nacionalna kampanja „SVIM SRCEM (ZA ZDRAVLJE, ZNANJE, KULTURU, SPORT, PRIRODU) u okviru koje je sprovela brojne akcije sa težnjom da društvu pomogne u svakom od pomenutih segmenata.

Na inicijativu Hemofarm fondacije ustanovljen je Nacionalni dan donora organa (6. jun), a pokrenuta je i inicijativa za proglašenje Nacionalnog dana borbe protiv visokog krvnog pritiska. Hemofarm fondacija realizovala je i brojne akcije u kojima se bili angažovani upravo zaposleni u kompaniji, od dobrovoljnog davanja krvi do prikupljanja humanitarne pomoći za NURDOR i roditeljske kuće, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, pogođene nepogodama i dr.

Za svoj rad i društvenu angažovanost, Hemofarm fondacija u prethodne 2,5 decenije dobila je brojna priznanja, a samo u poslednje tri godine godina osvojila je 10 nagrada.
AUTOR TEKSTA