Vesti
Učenici iz Berlina u studijskoj poseti Beogradu
Grupa učenika završnih razreda gimnazije Valter Ratenau iz Berlina, u okviru studijske posete boravila je nedavno u Beogradu. Tema ove studijske posete bila je “Prevazilaženje granica” a domaćini posete, Hemofarm Fondacija i Prva beogradska gimnazija pripremili su agendu ispunjenu brojnim posetama, obilascima i susretima.

Pored poseta muzejima “Nikola Tesla”, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju istorije Jugoslavije, učenici berlinske gimnazije i njihovi domaćini, učenici Prve beogradske gimnazije, prisustvovali su različitim predavanjima. Na temu omladinske i socijalne politike i preduzetničkog duha mladih u Srbiji i regionu, govorio je Darko Soković, osnivač Propulsion fonda. O položaju migranata danas, programima edukacije i integracije u različite društvene sisteme, učenici su slušali u Info Parku gde im se obratio osnivač istoimene organizacije Gordan Paunović. Prema rečima kako učenika tako i njihovih profesora, poseban utisak na njih, ostavilo je predavanje Borke Pavićević, dramaturškinje i osnivačice Centra za kulturnu dekontaminaciju koja je na sveobuhvatan način učenicima govorila o istoriji Jugoslavije i vremenu nakon II svetskog rata, vremenu pre i posle petooktobarskih promena. Tom prilikom, Borka Pavićević poručila je mladima da nema spavanja i da je odgovornost za bilo koju promenu u društvu ali i ličnom životu, na njima samima.

Tokom svog boravka u Srbiji, učenici su posetili sedište kompanije Hemofarm AD u Vršcu i imali priliku da razgovaraju sa generalnim direktorom, Dr Ronaldom Seeligerom.

Osvrćući se na programe za mlade, najpre program stipendija i Mentorski program Fondacije Hemofarm, generalni direktor Ronald Seeliger poručio je učenicima da je od suštinske važnosti “ocenjivati sebe, svoje kvalifikacije i upoređivati se da biste znali kako vi stojite”. “To bi trebalo da radite svakodnevno a u tome vam mogu pomoći vaši mentori kako biste imali više znanja o tome šta se traži, šta se ne traži, koje su vaše jake strane, šta u stvari možete da ponudite budućim poslodavcima. A ne možete sve, I zato je važno da se procenjujete. Ono što vam najiskrenije savetujem jesu: jezici, jezici, jezici! Morate da znate jezike! Dodatno, sve što radite i sa strašću je odlično!”, poručio je učenicima berlinske gimnazije, generalni direktor Hemofarma.