Vesti
Zašto je aktivizam „COOL“?
O tome kako su ga muzika, antiratni pokret ali i Tolkinov „Gospodar prstenova“ okrenuli aktivizmu, stipendistima i učesnicima Mentorskog programa Fondacije Hemofarm govorio je u okviru predavanja „Kako biti aktivan u zajednici“ Srđa Popović, jedan od osnivača studentskog pokreta „Otpor!“, izvršni direktor Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS), i od nedavno, rektor Sent Endruz univerziteta u Škotskoj.

„Aktivizam počinje u tvojoj glavi, u onom trenutku kada shvatiš da to što te nervira neće niko drugi da promeni, to moraš da budeš ti!“, poručio je Srđa stipendistima uz podsećanje da sve može da posluži kao inspiracija, u Rusiji, Panami ili Srbiji, i da upravo svakodnevni problemi podstiču da učinimo nešto dobro za sebe, za svoje okruženje i zajednicu. Da svet ne menjaju političke elite, vojske, već neki klinci bez kojih ne bi bilo rasnih, ženskih ili prava LGBT populacije, Srđa je ilustrovao brojnim primerima iz sveta i Srbije i još jednom istakao da su pokreti jedini, pravi način za promene.

„Ako bih ja pobedio, šta bi bilo drugačije u ovoj zgradi, ulici, gradu, planeti?“ Srđa je u okviru predavanja govorio i o tome kako formirati pokret, mobilisati prvih nekoliko pratilaca, koji su veoma često važniji od vođe, kako ih motivisati da daju ideje, učestvuju i investiraju a ne da budu puki sledbenici. Uvek znati šta hoćeš i učiniti promenu trajnom, istakao je kao najvažnije i ono najteže.

„Živi sa boljima, pametnijima i hrabrijima od sebe. I nikad nemoj da prestaneš da učiš“ - govoreći o svojim uzorima, ljudima koji su ga inspirisali a sa kojima je radio, od kojih je učio i uz čiju se podršku razvijao, Srđa je govorio o aktivizmu u Srbiji, o tome kako je nekada bilo sramota biti aktivista, o nespremnosti na promene, inerciji, nepraštanju uspeha. „Nemojte da pristanete da živite sa tim nikada“, poručio je mladima Srđa Popović.

O aktivizmu u doba digitalne revolucije i vratolomno brzog napretka tehnologije, Srđa je istakao da „kliktivizam“ nije aktivizam, da jedan „like“ ne spašava skoro izumrle vrste kao i da je promena moguća samo ako postoji osoba u realnom svetu koja nešto radi da do promene dođe. To je ujedno i snaga svakog pokreta.

„Zašto je aktivizam „cool“? Zato što menja tvoj pogled na svet i sebe. Shvatiš da svet može da se promeni i da si ti važan. Menja stvari i utiče na kvalitet tvog života. Aktivizam te dovodi u kontakt sa interesantnim ljudima i kad jednom pobediš – dobijaš samopouzdanje za sve drugo u životu.“, poručio je Srđa Popović mladima.

Časopis „Foreign Policy“ uvrstio je Srđu Popovića na spisak „100 najvećih mislilaca na svetu”. Srđa je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir a svetski ekonomski forum u Davosu ga je uvrstio na svoj spisak “Mladih globalnih lidera”. Srđa je takođe autor nedavno objavljene knjige „Mustra za revoluciju“, koja predstavlja zabavan i humorističan prikaz nenasilnog aktivizma širom sveta.