Vesti
Kad je Niče plakao
14. Feb 2019.
Hemofarm fondacija podržala je predstavu “Kad je Niče plakao” u želji da ukaže na važnost mentalnog zdravlja i na činjenicu da brojna umetnička dela ne bi ugledala svetlost dana da nije bilo podrške pojedinaca ili organizacija.

Premijera predstave “Kad je Niče plakao”, po romanu Irvina D. Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca održana je 14. februara, u UK Vuk Stefanović Karadžić. U predstavi igraju Ljubomir Bandović, Goran Jevtić koji potpisuje i režiju, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić. Predstava je svojevrsna psihoanaliza i govori o izdvajanju pojedinca iz mase, susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea, koji je promenio savremeno razumevanje čoveka. Komad “Kad je Niče plakao” se odvija u dva plana, svesnom i nesvesnom, i suočava nas sa onim o čemu se govori i onim što skrivamo, sa čovekovom potrebom da se prepusti drugom biću.

„Za Hemofarm fondaciju zdravlje je najveće bogatstvo i ono je bilo u fokusu naših aktivnosti tokom svih prethodnih 25 godina koliko trajemo. U isto vreme, pomagali smo i projekte u kulturi, prosveti i sportu. Niče je govorio o „natčoveku“, a mi u Hemofarm fondaciji želimo da pomognemo ljudima koji nas okružuju“, izjavila je ovim povodom Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Upravo je ovaj pozorišni komad poslužio kao odličan kanal kojim se prenosi poruka o tome da je neophodno da se aktivno bavimo svojim zdravljem, kao i da je preispitivanje zdravo i produktivno, a da se iz dilema često rađa bolji čovek.