Vesti / Savet za filantropiju za unapređenje zakonskog okvira
07/03/2019
Savet za filantropiju za unapređenje zakonskog okvira
Savet za filantropiju za unapređenje zakonskog okvira
Na drugoj sednici Saveta za filantropiju, kojom je predsedavala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, formirane su radne grupe u cilju stvaranja boljih uslova za doniranje viškova hrane, unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje pravnih lica i pojedinaca i definisanje kriterijuma za oslobađanja pojedinačnih donacija od PDV. U domenu unapređenja pravnog i fiskalnog okvira, kreiran je predlog za izmenu Zakona o izmeni poreza na dobit pravnih lica, kao i analiza poreskog opterećenja na stipendije. U radne grupe uključeni su predstavnici institucija, kompanija i civilnog društva koji će u narednom periodu raditi na konkretnim predlozima za unapređenje zakonskog okvira.

Na sednici su predstavljeni i rezultati Nacionalnog dana davanja, istraživanja o stavovima javnog mnjenja o filantropiji, o davanjima iz dijaspore i ključni nalazi o davanjima u 2018. godini koje je finansirao USAID.

Savet za filantropiju formiran je u septembru 2018 sa ciljem unapređenja javnih politika i stvaranje podsticajnog okruženja za davanje u Srbiji. Savet čine predstavnici institucija – ministri finansija, zdravlja, kulture i informisanja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, demografije i populacione politike, direktor Poreske uprave, gradonačelnik Beograda, i predstavnici Koalicije za dobročinstvo među kojima su Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija Trag, Catalyst Balkans, Fondacija Hemofarm - Srpski filantropski forum, Smart kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Fond B92. Rad članova Saveta je besplatan.
AUTOR TEKSTA