Vesti / Jedna od najboljih antistres metoda: Razvijanje dobrih socijalnih odnosa na poslu
12/04/2019
Jedna od najboljih antistres metoda: Razvijanje dobrih socijalnih odnosa na poslu
Jedna od najboljih antistres metoda: Razvijanje dobrih socijalnih odnosa na poslu
Psiholog i psihoterapeut u KBC ''Dragiša Mišović - Dedinje'' Vladimir Borovnica ukazao je da je pritisak na radnom mestu jedna od najaktuelnijih tema u savremenom svetu i da se zaposleni danas bore sa velikom količinom tzv. umerenog stresa.

“Nije reč o ekstremnom stresu jer je mali broj onih koji su na poslu životno ugroženi, ali je većina sve vreme pod određenim pritiskom, to je umereni stres koji je hroničan i najštetniji za zdravlje” objasnio je Borovnica. Kako kaže, zaposleni su pod stalnim pritiskom zbog količine posla, rokova, neizvesnosti, postavljenih ciljeva, ali i zbog međuljudskih odnosa i manjka vremena, odnosno nemogućnosti da balansiraju između privatnog i poslovnog života. Govoreći o simptomima stresa, Borovnica navodi da se kod zaposlenih ispoljavaju na različite načine, od emocionalnog nezadovoljstva, uznemirenosti, napetosti, besa i tenzije do telesnih simptoma kao što su glavobolja, znojavi dlanovi, pritisak u grudima.

“A ako stres predugo traje, to dovodi i do ugrožavanja zdravlja” napominje Borovnica koji smatra da kompanije mogu na razne načine da smanje stres kod zaposlenih, “počev od adekvatne opterećenosti zaposlenog i jasnije definisanih uloga na radnom mestu do pružanja mogućnosti da se zaposleni razvijaju i da balansiraju između privatnog i poslovnog života” navodi Borovnica. On dodaje da zaposleni imaju širok izbor antistres metoda kojima mogu da se bore protiv stresa. Sport je jedna od najboljih antistres metoda, zatim razvijanje dobrih socijalnih odnosa do toga da treba da imamo jasan cilj pred sobom zašto se borimo sa svim tim izazovima na poslu - savetuje Borovnica.

Psiholog i senior direktor ljudskih resursa kompanije Hemofarm Marina Mitić Jekić rekla je da je cilj projekta "Na kafi sa psihologom" podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Primetila je da se zaposleni danas suočavaju sa stresom mnogo više nego ranije, a prema njenom mišljenju razlozi za to su mnogostruki. “Postali smo potrošačko društvo što nameće dodatni stres koji nije direktno povezan sa poslom, ali sigurno je da generiše stres. Kompanije se sve više odlučuju za projekte koji podrazumevaju izvesne optimizacije i ''daunsajzinge'', a čak i kada se odluče za razvojne projekte, to podrazumeva mnogo pritisaka na poslu. Sve to doprinosi povećanju stresa”, smatra Mitić Jekić. Kako kaže, zaposleni često nemaju prilike da saznaju i nauče o tome kako da se nose sa stresom zbog čega bi kompanije trebalo da razvijaju kulturu u kojoj je potpuno normalno otvoreno govoriti o tom problemu. “O stresu treba razgovarati i sa nadređenima i sa kolegama, a kompanije treba da razvijaju kulturu u kojoj je normalno učiti o tehnikama prevazilaženja stresa. Kod nas se, za razliku od zapadnih zemalja, ne pridaje dovoljno pažnje tome, a mislim da ćemo morati i kao društvo i kao kompanije da se zajednički borimo protiv sve većeg stresa na poslu” navela je Mitić Jekić.

Novinarka i pr menadžer Urgentnog centra, Jovana Uhrin rekla je da je zbog posla kojim se bavi izgubila pojam o tome šta znači provoditi vreme bez stresa, a kao antistres metodu preporučila je brzo hodanje. “Hodam i do pet kilometara, sa ili bez muzike, i za to vreme razmišljam, to je najbolji način da se oslobodite stresa. Kao i trenuci sa detetom sa kojim zbog posla ne provodim vremena koliko bih želela što, takođe, stvara stress” kaže Uhrin.

„Na kafi sa psihologom“ druženju koje svake nedelje do kraja maja organizuju Hemofarm fondacija i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu na Dorćol Platzu, u sredu, 17.4. razgovaraće se na temu Karijera vs Porodica.

Tribinu o depresiji, na kojoj su učestvovali Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog i psihoanalitičar, Međunarodni psihoanalitički univerzitet u Berlinu, Jovana Gligorijević, zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „Vreme“, Dragan Ilić, psiholog i novinar možete pogledati ovde:

AUTOR TEKSTA