Vesti
Strah, nada, strepnja, radost – put do roditeljstva
Peta tribina Hemofarm fondacije u okviru projekta "Na kafi sa psihologom” održana je na temu "Kako se pomiriti sa činjenicom da ne možete ostati u drugom stanju". Suočavanje sa dijagnozom steriliteta može da dovede u pitanje mnoga uverenja, pojača osećanje nesigurnosti, ali i da predstavlja slom svih nada i snova o porodičnom životu u budućnosti, rekla je na održanoj tribini Danijela Galović, psiholog i psihoterapeut iz Psihoanalitičkog društva Srbije.

"O vantelesnoj oplodnji se malo govori, posebno na psihološkom nivou. Kada se parovi susretnu sa problemom steriliteta, psihološki to je veliki šok za muškarca i ženu. Dobra stvar je da kada im se saopšti dijagnoza steriliteta, sada se parovi upućuju na vantelesnu oplodnju, tako da je to ujedno i šok ali i šansa za parove", rekla je Galović.

Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je da se putem ovakvih tribina i sličnih manifestacija ruše predrasude o postupku vantelesne oplodnje. "Saznanje da ne možete da se ostvarite kao roditelj je uvek uznemiravajuće, ali je važno znati da ti ljudi nisu sami u proceduri vantelesne oplodnje. Iako parovi prolaze kroz mnoge poteškoće najvažnije je da nikad ne gube nadu, jer kako kažu lekari, samo oni koji odustanu ne dobiju dete", rekla je Jovanović. Ona dodaje da je u maju 2017. godine usvojen zakon kojim je dozvoljena donacija reproduktivnih ćelija i embriona i da su sada završeni pravilnici koji dodatno preciziraju ko i kako će moći da bude primalac ili donor reproduktivnih ćelija i embriona.

Projekat "Na kafi sa psihologom”, Hemofarm fondacija realizuje u partnerstvu sa Institutom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Art komunom Dorcol Platz. U okviru dvomesečnog projekta, priznati stručnjaci i poznate ličnosti svake srede razgovaraju o aktuelnim temama poput depresije, stresa na poslu, balansa karijere i porodice, razvoda, zavisnosti, kako se izboriti sa bolešću ili saznanjem da neko blizak boluje od teške bolesti, kao i kako deci ograničiti upotrebu elektronskih uređaja. Teme o kojima se razgovara dodatno su obrađene i kroz blogove stručnjaka - psihologa i psihoterapeuta, koje su dostupne na veb-sajtu Hemofarm fondacije.

Tribinu na temu “Kako se izboriti sa bolešću ili činjenicom da je neko vama blizak bolestan”, na kojoj su učestvovali Tamara Klikovac, psiholog, psihoterapeut na Filozofskom fakultetu, Gorica Nešović, voditelj, Dobrivoje Stepanović i Dragan Ilić, psiholog i novinar, možete pogledati ovde: