Vesti
Igramo za život u istom dresu
Poslednji večiti derbi Partizana i Crvene Zvezde označio je početak značajne misije prihvatanja donorstva i podizanja svesti o značaju transplantacija i među fudbalskim klubovima Super lige i njihovim navijačima.

Baš kao i na derbiju, od sada na najmanje dve utakmice u svakom kolu Super lige, igrači oba tima koji odmeravaju snage, na teren izlaze u istim dresovima na kojima piše “I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju”. Na taj način poruku da u igri za život nema rivala, uz igrače Partizana i Zvezde, ove nedelje će preneti i igrači timova sa kojima se susreću, a to su Radnički iz Niša i šabačka Mačva.

Poruka koja ljudima ukazuje da svako od nas svojom i odlukom svojih bližnjih, može da doprinese spasavanju života deo je kampanje Ministarstva zdravlja i Hemofarm fondacije kojom se ukazuje da u pogledu donorstva Srbija u ovom trenutku gubi. Na milion stanovnika Srbija ima samo tri donora, dok su Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Španija i mnogi drugi, daleko ispred nas. Zato u našoj zemlji svake godine na transplantaciju čeka oko 1000 ljudi. Mnogi od njih, tu mogućnost da im život i zahvaljujući našoj i odluci naših bližnjih bude spašen – ne dočekaju. Baš zato sportisti i ličnim primerom podstiču ljude na dobra i pametna dela, na humanost i donorstvo. To je i najbolja potvrda čuvene misli Nelsona Mandele da „sport ima moć da promeni svet“.

ŽIVOT JE VIŠE OD IGRE

Da Srbija pobedi u utakmici života i tako što će podići broj donora i obezbediti veći broj transplantacija, potrebna je šampionska taktika. A ona poručuje:

• Pokaži sportski inat, ne inati se životu.
• Ne dozvoli da drugi budu bolji od nas. Broj donora je od životne važnosti. Bukvalno.
• Igraj srcem. Doniranje organa je human čin, koji podržavaju i sve veroispovesti jer ga smatraju posmrtnim dobročinstvom i izrazom ljubavi prema drugom.
• Igraj pametno. Doniranje organa je promišljen, pametan potez. Šanse da će nekome od nas biti potreban organ 20 puta su veće, nego šansa da će naš organ biti upotrebljen za transplantaciju.
• Igraj na rezultat. Jedan donor spašava više života drugih ljudi.