Vesti
Evropski dan donora
Danas, povodom Evropskog dana donora, u 5 do 12 premijerno je izvedena predstava „Zajedno za novi život“. Pacijenti sa liste čekanja za novi organ, koji su zahvaljujući volji donora i njihovih porodica dobili novu šansu za život, protagonisti su nove pozorišne predstave Narodnog pozorišta u Beogradu.

U predstavi igraju Ivana Joksić i Mladen Todić kojima je transplantirana jetra i koji su javnosti poznati kao lica kampanje „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju“ koju sprovode Hemofarm fondacija i Ministarstvo zdravlja Srbije.

Komad ima za cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i povećanju broja donora u Srbiji, kao jedinoj šansi za život za oko hiljadu ljudi, koliko ih trenutno čeka novo srce, jetru ili bubreg.

„Većina stanovništva nema dovoljno razvijenu svest o značaju doniranja organa, a temu doniranja organa i transplantacije prate mnogobrojni strahovi i predrasude. Udruženje „Zajedno za novi život“ pored organizovanja javnih tribina širom Srbije odlučilo je da kroz predstavu i lične priče pacijenata približi ovu temu društvu“, kažu u Udruženju.

Narodno pozorište u Beogradu pružilo je podršku postavci ove predstave u izradi scenarija, a osim pacijenata u prestavi igraju i stalni glumci pozorišta. Odluka Udruženja i Narodnog pozorišta je da predstava bude humanitarnog karaktera i da se karte besplatno dele na blagajni.

U Evropi se na svakih sat vremena dodaje 6 pacijenata na listu čekanja a 19 umre svakog dana čekajući na transplantaciju. Sa samo 3 donora na milion stanovnika, Srbija je na samom začelju među zemljama u regionu i Evropi. Trenutno oko 1000 ljudi čeka na transplantaciju u našoj zemlji. Kao partner Ministarstva zdravlja Srbije, Hemofarm Fondacija je lansirala dve kampanje za podizanje svesti o važnosti doniranja organa. Za nas je prihvatanje doniranja organa pitanje zrelosti društva. Ne zaboravite da je 20 puta veća verovatnoća da će vam biti potreban organ nego što ćete biti u poziciji da budete donor. Jedan donor može spasiti 8 života doniranjem organa.