Vesti
Izložba bolji.života - Detalji jednog bolničkog života i koncert Tata Miki projekat

Prihod od koncerta namenjen je udruženju transplantiranih pacijenata Zajedno za novi život

Hemofarm fondacija podržala je održavanje izložbe bolji.života - Detalji jednog bolničkog živote – koja predstavlja radove Miroslava Ničića nastale u sterilnom bloku za transplantaciju Vojnomedicinske akademije, tokom procesa pripreme za transplantaciju koštane srži. Autor je u ovom periodu, koji na veliku žalost nije imao srećan kraj, beležio fotoaparatom svog telefona motive iz svakodnevnog bolničkog života, cele nedelje pred proceduru, kada je bio podvrgnut terapiji od 140 tableta na dnevnoj bazi.

Tako je Miroslav - Miki ili Niče, kako za koga - u oblicima pilula, sumornoj bolničkoj scenografiji, hodajući po ivici provalije, u svim detaljima pronalazio umetnost, radost, humor, parodiju, mladost i neodoljivu volju za životom.

Ovih 68 fotografija, svoj put u javnost su našle preko društvene mreže Instagram, na posebno otvorenom profilu pod nazivom bolji.zivota. I sama ta igra reči, uz radove, pokazuje jednostavnu činjenicu da je život jedan - na njegovom početku, kao i pred njegov kraj; i da je najveća stvar radovati mu se, i to u svakom danu.

Izložbu prati koncert Ničeovih saradnika muzičara, kolega sa scene, koji će za ovu priliku izvesti sopstvena viđenja kompozicija čije je demo-verzije Miki Ničić osmislio i snimio tokom lečenja u bolničkim sobama Beča, Beograda i Tel Aviva.

Miroslav Ničić, bivši gitarista beogradskog benda Zemlja Gruva, na sceni je bio poznat kao Niče. Nakon rođenja Lane i Vala - sada 4 i 6 - poželeo je da svi počnu da ga zovu Tata Miki. A on, Tata Miki, tokom tri i po godine svog lečenja od leukemije, komponovao je ceo album pesama posvećenih svojoj porodici. U bolničkim sobama Beograda, Beča i Tel Aviva, on ih je, na radost i šokove medicinskog osoblja i ostalih pacijenata, odsvirao, otpevao i snimio demo-verzije. Ničeovi saradnici muzičari, kolege sa scene, na koncertu će izvesti sopstvena viđenja njegovih poslednjih kompozicija. Neke od njih su dečje, neke tinejdž, neke za odrasle, a neke surovije i od toga. Aranžmani nekih od ključnih beogradskih bendova i izvođača zajedno oslikavaju uzbudljiv unutrašnji pejzaž koji je Niče ostavio za sobom.

Tata Miki projekat

Ulaznice za koncert koštaju 500 dinara, a sav prihod biće poklonjen Udruženju Zajedno za novi život u svrhu nastavka igranja istoimene predstave koja je nedavno postavljena na sceni Narodnog pozorišta, a koju izvode pacijenti koji su uspešno prošli proces transplantacije organa.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak 18. novembra u 20 časova u Kulturnom centru Grad, dok će se koncert održati u subotu 23. novembra, takođe, u KC Gradu.