Vesti
Nova sezona tribina Na kafi sa psihologom – Burnout sindrom
NOVA SEZONA

Na kafi sa psihologom – BURNOUT (sindrom izgaranja)

Utorak, 19.11.2019., 18 časova, Dorcol Platz

Hemofarm fondacija nastavlja ciklus tribina Na kafi sa psihologom kako bi ukazala na važnost očuvanja mentalnog zdravlja i ohrabrila javnost da potraži stručnu pomoć. Prva tribina u okviru jesenjeg ciklusa Na kafi sa psihologom posvećena je sindromu izgaranja “burnout syndrome”.

Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti i sindrom izgaranja na radnom mestu (burnout syndrome), koji će zdravstveni radnici moći da dijagnostifikuju kao medicinski poremećaj.

„Burnout syndrome“ opisuje se kao stanje prouzrokovano hroničnim stresom na poslu. Neki od glavnih simptoma izgaranja su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s varenjem, visok krvni pritisak, dekoncentrisanost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna efikasnost. Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima i nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako osoba ne uspeva da se opusti ni na godišinjem odmoru.

Učesnici tribine koja je zakazana za utorak, 19. novembar u 18 časova su doc. dr Milica Vukelić, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Olga Svoboda, rukovodilac GI GROUP HR SOLUTIONS, Andrea Brbaklić, direktorka FromA Consulting i bivša direktorka službe komunikacija i službe ljudskih resursa Erste banke i Dragan Ilić, psiholog i novinar.

Na tribini će biti reči o tome šta je burnout sindrom, koji su simptomi ovog sindroma – psihički, fizički, bihejvioralni, uzrocima nastanka koji mogu biti izazvani načinom života, ličnim stavovima i načinom razmišljanja, u kojim sredinama je burnout sindrom učestala pojava, koja je razlika između stresa i sindroma izgaranja, kako se suočiti i prevazići nastalo stanje.

Partneri na projektu su Institut za psihologiju Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu i Art komuna Dorćol Platz.