Ovaj web sajt koristi kukije i slične tehnologije da pruži najbolju moguću funkcionalnost i prikaže sadržaje u skladu sa vašim interesima na našem sajtu i društvenim mrežama.
Mi poštujemo vašu privatnost i procesuiramo podatke samo u marketinške i funkcionalne svrhe ukoliko nam date vaš pristanak klikom na "Prihvatam".
Vaša podešavanja vezana za kukije možete izmeniti u bilo kom trenutku klikom na podešavanja privatnosti.

Obaveštenje o privatnosti
Podešavanja
Ovaj web sajt koristi kukije i slične tehnologije da pruži najbolju moguću funkcionalnost i prikaže sadržaje u skladu sa vašim interesima na našem sajtu i društvenim mrežama.
Mi poštujemo vašu privatnost i procesuiramo podatke samo u marketinške i funkcionalne svrhe ukoliko nam date vaš pristanak klikom na "Prihvatam".
Vaša podešavanja vezana za kukije možete izmeniti u bilo kom trenutku klikom na podešavanja privatnosti.

Obaveštenje o privatnosti
This cookie is used for system purposes only and does not track user actions. It is required for normal functioning of this web site.
Ovo je usluga web analitike.
Kompanija koja obrađuje podatke
  • Google Ireland Limited
  • Google Building Gordon House, 4 Barrow St, Dublin, D04 E5W5, Irska
Svrha podataka
  • Marketing
  • Reklama
  • Web analitika
Korišćene tehnologije
  • Kolačići
  • Piksel tagovi
Atributi podataka
  • IP adresa (anonimna)
  • Informacije o pretraživaču (vrsta pretraživača, stranice sa referencama/izlazima, datoteke pregledane na našem sajtu, operativni sistem, pečat datum/vreme i/ili podaci o putanji klikova)
  • Podaci o upotrebi (prikazi, klikovi)
Prikupljeni podaci
Ova lista predstavlja sve (lične) podatke koji su prikupljeni ovom uslugom ili kroz korišćenje ove usluge.
  • IP adresa
  • Datum i vreme posete
  • Podaci o korišćenju
  • Putanja klikova (biranja)
  • Ažuriranja aplikacija
  • Informacije o pretraživaču
  • Informacije i uređaju
  • JavaScript podrška
  • Posećene stranice
  • URL referer
  • Preuzimanja
  • Flash verzija
  • Informacije o lokaciji
  • Kupovna aktivnost
  • Vidžet interakcije
Pravni osnov
  • U daljem tekstu je naveden pravni osnov za obradu ličnih podatka u skladu sa Članom 6 I 1 GDPR.
  • Član 6 (1) (a) GDPR
Mesto obrade podataka
  • Republika Srbija
Period zadržavanja podataka
  • Ovi podaci će biti izbrisani čim više ne budu potrebni za svrhu obrade.
Strana koja prima podatke
  • Alphabet Inc.
Ovo je tehnologija praćenja koju nudi Facebook i koju koriste drugi Facebook servisi poput Facebook Custom Audiences.
Kompanija koja obrađuje podatke
  • Facebook Ireland Limited
  • 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin, D02, Irska
Svrha podatka
  • Reklama
  • Marketing
  • Retargetiranje
  • Analiziranje
  • Praćenje
Korišćene tehnologije
  • Kolačići
Atributi podataka
  • Podaci specifični za piksel
  • Http-zaglavlje
  • Opcioni parametri
Prikupljeni podaci
Ova lista predstavlja sve (lične) podatke koji su prikupljeni ovom uslugom ili kroz korišćenje ove usluge.
  • ID Facebook korisnika
  • Informacije o pretraživaču
  • Podaci o korišćenju
  • Informacije o uređaju
  • Neosetljivi prilagođeni podaci
  • URL referer
  • ID piksela
  • Informacije o lokaciji
  • Podaci specifični za piksel
  • Ponašanje korisnika
  • Pregledane reklame
  • Interakcije sa reklamama, uslugama i proizvodima
  • Marketing informacije
  • Pregledan sadržaj
  • IP adresa
Pravni osnov
  • U daljem tekstu je naveden pravni osnov za obradu ličnih podatka u skladu sa Članom 6 I 1 GDPR.
  • Član 6 stav 1 s. 1 lit. a GDPR
Mesto obrade podataka
  • Republika Srbija
Period zadržavanja podatka
  • Ovi podaci će biti izbrisani čim više ne budu potrebni za svrhu obrade.
Strana koja prima podatke
  • Facebook Inc.
Vesti
Saveti o ishrani tokom (samo)izolacije.
Intervju sa Ajk Cimerom (Eyck Zimmer), šefom kuhinje u hotelu Square Nine u Beogradu.

1. Korona virus vas je zatekao u Beogradu gde radite kao šef kuhinje u Hotelu Square Nine. Odlučili ste da ne odete u Berlin, zašto?

Da, virus je došao brzo i furiozno, kao i u većini zemalja. Predvideo sam da će doći do nekih ograničenja i promena, ali nisam ni pomišljao da će to biti ovih razmera. Moj život je sada u Beogradu, imam pse, stan, prijatelje, nije mi padalo na pamet da odlazim, a i u pitanju je globalna pandemija tako da nema puno veze gde se nalazite u svetu. Srećan sam ovde i potpuno uveren da se dobro nosimo sa ovom situacijom izazvanom koronom. Imaćemo još dodatne 4 nedelje određenih restrikcija, a onda će se, verujem u naše živote vratiti neki oblik normalnosti.

2. Pošto smo svi u karantinu, kako se nosite sa (samo)izolacijom i kako vam izgledaju dani?

Nositi se je upravo ta reč...Da nosim se sa tim i pošto imam 3 psa nikada mi nije dosadno. Trudim se što je više moguće da zadržim rutinu tako da se svaki dan budim oko 8 sati a onda vodim ‘Zoološki vrt’ – jazavičara, šiba inu i škotskog ovčara u jutarnju šetnju. Dok oni jedu, uz prvu jutarnju kafu gledam najnovije vesti. Idem svaki dan na posao, da bih pripremio ručak za osoblje u hotelu koje se brine o bezbednosti hotela i obavlja neophodne poslove oko održavanja. Onda idem kući, ponovo šetam pse, slušam muziku, spremam večeru i ako sam raspoložen, napravim malu priču od tog recepta za svoj Instagram profil ‘Born To Cook No Plan B’ koji delim sa svojim prijateljima i pratiocima – to je moj način druženja i ostajanja u dodiru sa drugima u ovim ludim vremenima.

3. Mnogi od nas nisu rođeni kuvari a sada smo u situaciji da kuvamo? Da li biste mogli da podelite neke savete i trikove za kuvare početnike?

Treba početi od osnovnih stvari… Ukoliko vam kuvanje nije jača strana, sada je sigurno pravo vreme da počnete sa osnovnim stvarima u kuvanju i da pomalo eksperimentišete. Zahvaljujući internetu, svima je na raspolaganju mnoštvo recepata i načina pripreme a isto je kao i sa svime u životu…Počnite sa stvarima sa kojima se osećate prijatno (da ih kuvate), sa onim što vam budi uspomene na detinjstvo ili druga lepa vremena, a kada jednom to savladate onda se napregnite malo i eksperimentišite (ako imate dovoljno hrabrosti). Hrana je sve - Ljubav, život, ishrana,dobrostanje, sreća, udobnost. Ona spaja ljude i važna je za fizičko i mentalno zdravlje.

4. Pošto smo svi kod kuće, sa ograničenim mogućnostima da se krećemo, šta biste nam preporučili da ostanemo zdravi i u dobrom stanju (ako je moguće)?

To je teško i zato mislim da je neka vrsta dnevne rutine važna. Ja sam smanjio broj obroka sa 5 na 3 dnevno, tako sam automatski smanjio kalorijski unos, a sada kada je vreme uglavnom lepo, trudim se da sedim napolju na terasi ili na krovu na suncu – to je važno za dobro funkcionisanje. Šetam pse 4 puta dnevno i slušam muziku – što mislim da je veoma važno za moje mentalno zdravlje. Neka vam hrana bude lagana – salata i povrće i jednom dnevno jedite meso – bilo za ručak ili večeru. Pokušajte da ukinete proste ugljene hidrate kao što su šećeri ili brašno pošto ćete ako ih jedete samo nabaciti te neželjene kile! Trbušnjake i sklekove možete da radite gotovo svuda tako da nemate opravdanja da ne pokušate da se izborite sa dosadom i ograničenim kretanjem. Čak i najmanji trud se računa!

5. Svi pričaju o samo-disciplini, samo-higijeni, ali šta je sa prehrambenom higijenom? Da li biste mogli da podelite neke savete o higijeni vezano za hranu tokom epidemije korona virusom? Kako vi održavate hranu bezbednom za upotrebu?

Obratite dodatnu pažnju na ličnu higijenu pre kuvanja – temeljno operate ruke sapunom u trajanju od 30 sekundi a zatim upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku pre rukovanja hranom. Operite daske za sečenje ili bilo koji drugi pribor koji je korišćen i to je otprilike to. Ništa manje, ništa više.

Eyck Zimmer

6. Da li biste mogli da nam preporučie 3-dnevni meni sa instrukcijama kako da pripremimo jela?

1 Dan
Rižoto od divljih pečuraka
Kolač od šargarepe sa urmama i orasima

Rižoto od divljih pečuraka
Sastojci
600g pirinča za rižoto (Arborio ili Carnaroli)
100g isečenog belog luka
50ml maslinovog ulja
1 lovorov list
5 bobica kleke
seckani timijan
50g osušenih pečuraka
100g svežih kesten gljiva ili šampinjona
200ml belog vina opciono
2 litra pileće supe ili jačeg bujona od povrća (kocke)
50g putera
50g izrendanog parmezana
So i biber

Način pripreme
- propržite iseckani beli luk na maslinovom ulju da izbaci vlagu i dok ne omekša i postane proziran bez promene boje
- dodati pirinač i propržiti još jedan minut
- dodati lovorov list, iseckani timijan i malo zgnječenih bobica kleke
- deglazirajte belim vinom i redukujte
- dodajte osušene pečurke (koje ste prethodno potopili) a zatim dodajte topao pileći bujon uz neprestano meštanje i kuvajte na tihoj vatri oko 12 – 15 minuta
na kraju dodajte parmezan i hladan puter i poslužite

Kolač od šargarepe sa urmama i orasima
Sastojci
200g samopodižućeg brašna
2g soli
10g sode bikarbone
20g praška za pecivo
175g tamnog šećera (Muscovado)
5g mešavine začina (đumbir, cimet, muškatni oraščić)
2 velika jaja
150ml suncokretovog ulja
1 izrendana narandžina kora
200g izrendanih šargarepa
50g iseckanog belog suvog grožđa
50g iseckanih urmi
50g kokosovog brašna
80g pekan oraha ili oraha pečenog u rerni 5 minuta
glazura
300ml soka od pomorandže
30ml soka od limuna
220g braon šećera

Način pripreme
- Umutite šećer i jaja dok se šećer ne rastopi
- Dodati sve druge sastojke
- Peći na 170 C 25-30 minuta u zavisnosti od veličine tepsije
- Kada se kolač ohladi probušiti ga čačkalicom na mnogo mesta i natopiti ga glazurom od narandže

2 dan
Čorba od praziluka i krompira
Fritata od blitve i prokelja

Čorba od praziluka i krompira
Sastojci 10 porcija

100ml biljnog ulja
200g crnog luka tanko isečenog
300g samo belog dela praziluka
400g krompira oljuštenog i iseckanog na komadiće
2 čena belog luka zgnječenog
1 lovorov list
200ml belog vina
3 litra supe od povrća
50 g putera
200g pavlake
prstohvat muškatnog oraščića
Malo limunovog soka
So i biber

Način pripreme
- U šerpi sa uljem propržiti povrće bez promene boje i dok ne omekša, jedno 5 minuta deglazirati sa belim vinom i redukovati
- Dodati lovorov list i bujon od povrća i krčkati krompir na tihoj vatri oko 20 minuta
- Dodati pavlaku i ostaviti da proključa oko 1 minut
- Izmiksati u termomix-u i procediti kroz sitnu rešetku
- začinite solju i biberom i sa malo šećera, iscediti malo limuna

3 dan
Čorba od šargarepe i kokosa sa limunom i đumbirom
Engleski puding od hleba i putera (za dezert)

Čorba od šargarepe i kokosa sa limunom i đumbirom
Sastojci za 10 porcija
100ml biljnog ulja
100g crvenog luka
2 čena belog luka
1kg šargarepe
80g đumbira
300ml sok od jabuke u tetrapaku
200ml soka od narandže u tetrapaku
2 litra pilećeg bujona
300ml konzerva kokosovog mleka
1 zvezdasti anis
10 zrna korijandera
1 lovorov list
Možda malo kukuruznog brašna da bi se malo zgusnulo
Garnirung
100g grčkog jogurta
20 listova korijandera fino iseckanog
1 izrendana kora lajma
Pečeni škampi

Način pripreme
- Polako propržite luk i šargarepu, đumbir, beli luk u biljnom ulju 10 minuta
- Deglazirati sokom od pomorandže i jabuke i dodati začine i bujon i lagano kuvati 30 minuta
- Dodati kokos i zgusnuti sa rastvorenim kukuruznim brašnom, ispasirati i procediti kroz cediljku

7. Uz svako jelo ide dobro vino, pivo ili neko drugo piće. Hrana može da se priprema uz muziku u pozadini. Šta slušate dok pripremate obrok, a šta nakon ručka/večere?

Da, istina je da je važno da se uživa u trenutku. Svi mi sada ‘usporavamo’ tokom ove situacije sa koronom tako da pokušajte da nađete sreću u malim stvarima kao što je kuvanje, slušanje muzike, aranžiranje cveća po stanu, igranje nekih igara i gledanje “dobrih starih filmova sa dobrom atmosferom “. Moj ukus za muziku je veoma širok i kreće se od David-a Bowie-a i Elton John-a preko Fleetwood Mac-a, Queen-a, Stevie Nicks-a do Sinatre i Sade. Od novijih izvođača tu su Dua Lipa i The Weekend. Dobro će poslužiti bilo koja muzika koja podržava moje stanje uma bez obzira da li je to kreativnost ili samo relaksiranje i kuliranje.

8. Jela koje kuhinje najradije pripremate? I zašto?

Postoje mnoge kuhinje koje možete da odaberete. Pošto sam do sada radio u 6 i posetio 75 zemalja, teško mi je da suzim taj izbor. Odrastao sam na jednostavnoj, klasičnoj nemačkoj hrani tako da kada jedem ta jela u meni se uvek bude sećanja na detinjstvo. Mnogo godina sam živeo (16 ukupno) u Engleskoj tako da mi neka klasična tradicionalna jela kao lankaširski gulaš ili dobar stari puding od hleba i putera uvek izmame osmeh. Takođe mi se sviđa lakoća i jednostavnost azijske hrane i kuvanja, naročito vijetnamske kuhinje koja je puna aroma i kod koje se oseća uticaj i elegancija bivše kolonijalne sile Francuske. A poštujem i japansku kuhinju zato što se hrani radi samo ono što je neophodno - sviđa mi se taj jednostavni pristup. Svaka od ovih kuhinja ima svoja sopstvena pravila, pošto su se sve razvile iz tradicije te dotične zemlje – na nama je samo da proniknemo u tu kulturu i da je razumemo.