Vesti
Bitka za život i veći broj donora
Srbija obeležava Nacionalni dan donora, 6. jun samo nekoliko nedelja nakon ublažavanja mera za sprečavanje širenja koronavirusa, koji je paralisao ceo svet pa tako i program doniranja i transplantacije organa.Na listama čekanja za transplantaciju i dalje se nalazi oko 1000 ljudi a broj donora u Srbiji još uvek nije dostigao 10 na million stanovnika koliko je neophodno da bi se smanjile liste čekanja i sačuvali životi. Zbog malog broja donora, na transplantaciju bubrega danas čeka 807 osoba, jetru - 43, dok se transplantaciji srca nada 28 ljudi.

Hemofarm fondacija se pre četiri godine uključila u kampanju podrške nacionalnom programu doniranja i transplantacije organa u želji da pomogne društvu i institucijama. Kao partner Ministarstvu zdravlja Srbije, fondacija je pokrenula kampanju “Najvažniji poziv u životu” sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju zaveštanja organa, kao i kreiranja nacionalnog konsenzusa za usvajanje novog zakona o transplantaciji. Najveći uspeh kampanje predstavlja donošenje Zakona o presađivanju ljudskih organa koji je uveo pretpostavljenu saglasnost prema kojoj je svaki punoletni građanin potencijalni davalac organa ukoliko se tome ne usprotivi tokom života ili njegova porodica ne odluči drugačije.

Bitka za veći broj donora je nastavljena i 2019. kada se kampanja odvijala pod sloganom „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju.“ Protagonisti kampanje su uz pacijente, koji dugi niz godina čekaju na transplantaciju organa, bili lekari ali i najbolji sportisti Srbije - Ivana Španović, Maja Ognjenović, Dejan Stanković, Dejan Savić, Branko Lazić, Dragan Škrbić, Zoran Tošić, Marina Maljković i Aleksandar Đorđević koji su javnosti poručili da je ovo „utakmica života u kojoj ne smemo da izgubimo”.

“Ponosan sam na obe kampanje koje smo inicirali jer su one za nas u Hemofarmu postale lična misija. Incirajući kampanje za povećanje broja donora odlučili smo da se borimo da se svest ljudi, slika društva o ovoj temi promeni i tako sačuvaju ljudski životi. Vlasnik sam dve donorske kartice – srpske i nemačke. Smatram da je obaveza svakog punoletnog građanina da bude donor i spasi život druge osobe jer je život najvrednije što imamo“, izjavio je Ronald Seeliger, generalni direktor kompanije Hemofarm.

Ronald Seliger Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarma sa srpskom i nemačkom donorskom karticom

Naconalni dan donora, 6. jun je prilika da se ukaže na važnost doniranja i transplantacije organa kao najodgovornijeg, najsolidarnijeg i najhumanijeg čina koji jedan čovek može da učini za drugo ljudsko biće, ali i podseti da su 20 puta veće šanse da će vam u životu biti potreban donor nego što ćete biti u prilici da budete donor.

U Srbiji je, u 2019. godini, 15 porodica dalo pristanak da se organi njihovih najmilijih doniraju zahvaljujući kojima je spašeno 37 života.