srpskiSr

Odaberite jezik

Potpiši donorsku karticu

 

Srbija ima tri donora na milion stanovnika, a donorsku karticu potpisalo je 115.000 građana što našu zemlju svrstava na dno evropske lestvice donora organa.

Za donore organa ne postoji starosna granica. Vlasnici donorskih kartica mogu postati svi punoletni građani Srbije ukoliko nemaju dijabetes, maligne, psihijatrijske, neurološke bolesti, nisu zavisnici od narkotika, nisu teški srčani ili bubrežni bolesnici, HIV pozitivne osobe i osobe sa infekcijama (hepatitis B i C).

Hemofarm Fondacija je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, Upravom za biomedicinu i Vojnomedicinskom akademijom (VMA) pokrenula seriju tribina PRODUŽI ŽIVOT SVIM SRCEM u cilju podizanja svesti javnosti o ovoj važnoj temi, jer su dvadeset puta veće šanse da tokom života dobijemo organe nego da budemo donori.

Odluka pojedinca da potpiše donorsku karticu predstavlja human i odgovoran čin. Ukoliko ste odlučili da postanete vlasnik donorske kartice, istu možete potpisati i preuzeti:

  • kod izabranog lekara
  • u filijalama zdravstvenog osiguranja
  • u transplantacionim centrima (Klinički centar Srbje, VMA, Univerzitetska dečija klinika, Klinički centar Vojvodine i Klinički centar Niš)
  • u Crvenom krstu
  • na javnim tribinama i promocijama

Budite humani i odgovorni - postanite vlasnik donorske kartice!