ČITAJ.KUVAJ.PEVAJ.
Pamtim praznike ljubavi kada sam bila najzaljubljenija na svetu, a svet oko mene u raspadu i siromaštvu. Na rafovima u prodavnicama nije bilo ni šećera, a kamoli čokolada. Bombonjere su mogle da se nađu u zalihama koje su brižne domaćice čuvale za doktore i vaspitačice, a koje su u međuvremenu poprimile užegli ukus od stajanja. Tada su mi omiljeni slatki zalogaji bile ušećerene jabuke koje su se prodavale na uličnim tezgama sa kokicama i pečenim kestenjem. Taj lepljivi ukus crvenog šećera i sočne jabuke ostao mi je u sećanju kao slatko tričavo zadovoljstvo koje me je neizmerno uveseljavalo, baš kao i poljupci prvog dečka.
Povodom Dana zaljubljenih, nije mi važna ni istorijska, ni religijska pozadina priče o Svetom Valentinu, niti profit kapitalističkog konzumerizma. Da bismo slavili ljubav ne bi trebalo da bude važno čak ni da li smo zaljubljeni. Jer Svetog Valentina slave i oni koji se zaljubljenom zanosu raduju, nadaju mu se, traže ga. Slave ga čak i oni slomljenog srca, koji “liju slatke suze ljubavi”, kako peva Bebi Dol na svom totalno zaljubljenom albumu Ritam srca. Pesma kaže i da tek kad nam se vlastito srce dopadne, možemo ga uposliti da zakuca za nekim drugim.
Zato vas pozivam da pređete taj presudni ljubavni krug darivanja i prihvatanja na svom malenom, ličnom planu. Predlažem vam spisak sa jednim otvorenijim pristupom praznovanja ljubavi, a koji ipak ne odstupa mnogo od očekivanih čokolada i ljubavnih pesmica.
Čitaj.
Samo pre nekoliko sedmica proglašena je dobitnica Ninove nagrade, Milena Marković, za roman u stihu Deca. Ovo je tek šesta od ukupno 58 Ninovih nagrada koja je dodeljena ženi. A književna vrsta kojoj nagrađeni tekst pripada, roman ili poema, nije nikakav presudni kriterijum prilikom preporuke ovog remek dela.
Deca su lirska, intimna i potresna ispovest spisateljice o majčinstvu i detinjstvu. Deca su generacijsko sećanje na jedan svet koji je nestao. Deca su izgubljena bitka sa svetom koji dolazi. Deca su nada, i razočarenje, i ljubav, i spas. Svi smo mi deca.
Mnogi se opiru stihu i osećaju se neprijatno da čitaju poeziju. Milena nas snažno i svesno uvlači u tu zonu nekomfora, izlažući hrabro pred čitaoca svoj intiman prostor. Tekst nas vozi, brzo i ludo, kroz emocije, sećanja, porodične traume, radosti, pijanstva, ljubavi i strahove. Po cenu i da vam se stegne u stomaku i zavrti u glavi, rizikujte i ubacite žeton u ovaj rolerkoster stihova i poetskih slika, bez velikog slova, zareza, ni tačke, koje vam velikodušno, u dahu, ispisuje genijalna pesnikinja.
Bila jednom jedna devojka
lepa i ponosna
brza i smejava
sa dugom kosom i belim rukama
i ta je devojka mislila
ja sam najbolja i najlepša
ovde nema nikoga za mene
gde je taj koji je za mene
jednom je dobila cveće devojka
bacila je
drugi put dobila je pesmu
bacila je
treći put dobila je prsten
bacila je
i jednog dana došao je vetar
i vetar je tako zagrlio
da nije mogla da diše
i vetar joj je podigao suknju
i vetar joj je podigao kosu
i vetar je okrenuo i obrnuo
i nije znala devojka
šta se sa njom dešava... (Milena Marković, Deca)
Kuvaj.
Čokoladnim srcima u izlozima omiljenih poslastičara teško je i odoleti i parirati im, pa sam rešila da se, što se deserta tiče, predam pred ubedljivom ponudom slatke valentajn kolekcije. Iz izloga ću odabrati srce od rubi čokolade, a u vlastitoj kujni ću se posvetiti glavnom jelu. Kuvaću nešto sočno, toplo i “veri veri frenč” - petlića u vinu (Coq au vin). Možda su nekada kuvali pravog pevca, ali u svim receptima za ovo francusko tradicionalno jelo danas se koristi pileće meso i, iako zvuči kao ozbiljan kulinarski podvig, zaista se veoma lako priprema. U Americi ga je proslavila Džulija Čajld, pa je i Megan kuvala coq au vin Donu Drejperu, zaljubljeno a ležerno.
Glavni sastojak jela, pored ptice, je vino, te se u odabiru vina ogledaju i glavna odstupanja u regionalnim varijantama recepta. S obzirom na moje fruškogorsko okruženje, odabrala sam recept u kojem se za kuvanje petlića koristi rizling, umesto, za ovaj recept uobičajeni, crveni burgundac (pinot noir). Prvi korak je, dakle, da se odlučite za podrum iz kog ćete natočiti vino - najpre za pevca, a onda i za vašu ljubavnu zdravicu.
Petlić u vinu
Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
100 grama slanine
1 čen belog luka
1 manji praziluk
6 odkošćenih pilećih bataka
150 grama bukovača
500 ml rizlinga
lovorov list
1 supena kašika pavlake za kuvanje
so i biber
Metod:
Zagrejte ulje u šerpi (ukoliko imate, koristite tučani sud sa poklopcem) i na srednjoj vatri ispržite listiće slanine da postanu hrskavi. Dodajte praziluk i zgnječeni beli luk i dinstajte ih dok ne omeknu sa slaninom nekoliko minuta. Isecite pileće batake na dva ili tri dela i poređajte ih u šerpu sa lovorovim listovima i iseckanim pečurkama. Nalijte vinom, posolite i dodajte biber po želji. Ostavite neka provri a onda smanjite vatru, poklopite šerpu i ostavite neka se sve krčka oko 40 minuta. Na kraju, ako volite, umešajte kašiku ili dve pavlake za kuvanje.
Služite “petlića” uz široku testeninu koju ste nakon kuvanja bogato omastili puterom. Uz petla u belom vinu odlično se slaže crveni burgundac (pino noir), kako zbog svoje ležernosti, ali i jarke boje ljubavi.
Pevaj.
Iako je izašao krajem prošle godine, meni ovih dana ne izlazi iz ušiju novi album Nonante-Cinq (95) nove belgijske pop zvezde – Angèle. Devedeset i pet je godina rođenja ljupke plavuše koja je vrlo brzo osvojila društvene mreže svojim glasom na spontanim snimcima na kojima svira klavir i pevuši, a onda je, nakon nekoliko javnih nastupa i nekoliko tematskim pesama posvećenih rodnoj diskriminaciji, stekla status i oštre feministkičke aktivistkinje. Njen prvi album Brol (2018) imao je milionski tiraž, Angèle je 2019. godine postala lice Šanela i jedna od vodećih ženskih pop vokala na francuskom govornom području.
U prvoj pesmi na novom albumu, Bruxelles je t'aime, Angèle ljubav izjavljuje svom gradu i šalje jasnu političku poruku o svom dubokom neslaganju oko podele Belgije prema jezičkoj različitosti. Ona slavi slobodu i sreću u solo izdanju, u pesmama sa disko elementima: Vivre libre, Solo! Iako najčešće prožete melanholijom, povremeno i gorkim osećanjima, ove mahom vesele melodije dižu gore glavu, pokreću vrat da se njiše, telo da zaigra. Čak kada ljubav boli, “naviknemo se” i “uz iskrene reči, “sve na kraju dobije smisao” (u pesmama On s'habitue, Mots juste, Plus de sense).
“Kada budemo mogli da slavimo
Kada budemo pronašli ono što je važno
Kada budemo prestali da čekamo
Sve će imati smisla.” - Angèle, Plus de sense
Meni su slušalice već na ušima, istrčavam na ulicu i grizem onu ušećerenu jabuku sa vrha strane da mi zasladi dan. U slavu ljubavi!
AUTOR TEKSTA
Milica Laufer
urednica Milica magazina